Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Μονάδα Δυσφαγίας από το Κέντρο Αποκατάστασης Ανάπλαση

Η πρώτη στη χώρα μας Μονάδα Δυσφαγίας για ασθενείς με διαταραχές σίτισης και κατάποσης ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ. Όπως δήλωσε ο φυσίατρος κ. Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος, Επιστημονικός Διευθυντής της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, «η δυσφαγία, είναι αποτέλεσμα ασθένειας ή τραύματος. Εμφανίζεται σε ασθενείς με παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (αγγειακά εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλική παράλυση), νευρομυϊκών παθήσεων (νόσου κινητικού νευρώνα, μυασθένειας, μυϊκής δυστροφίας) ή παθήσεων κεφαλής και τραχήλου. Η δυσφαγία μπορεί να επιβραδύνει ή/και να αναστείλει την αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης, απειλώντας, όχι μόνον την υγεία, αλλά και τη ζωή του ασθενούς. Επιπλέον, η σίτιση, κατάποση, κάλυψη θερμιδικών αναγκών, καθώς και η αποφυγή εισροφήσεων και κατά συνέπεια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την ασφάλεια του, αλλά και για την ψυχολογική του αποκατάσταση, συμβάλλοντας έτσι στην συνολική αποκατάστασή του».
«Η καινοτομία της Μονάδας Δυσφαγίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ» συνέχισε ο κ. Ζηκόπουλος, «συνίσταται στο γεγονός ότι η διάγνωση και η θεραπεία της δυσφαγίας δεν αποτελούν μεμονωμένες και αποσπασματικές πράξεις, αλλά εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο της αποθεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών αυτών από την διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης». Είναι γνωστό ότι, στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ η διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης, με επικεφαλής τον ειδικό ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, χρησιμοποιεί την συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία πλέον των 15 ετών για να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις. Στην Μονάδα Δυσφαγίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ η “κλασική” ομάδα Αποκατάστασης διευρύνεται και αποτελείται από νευρολόγο, πνευμονολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο, γενικό χειρουργό, οδοντίατρο, λογοθεραπευτή εξειδικευμένο στις διαταραχές δυσφαγίας, κλινικό διαιτολόγο, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, νευροψυχολόγο, κλινικό ψυχολόγο και νοσηλευτή. Εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της προηγμένης τεχνολογίας, πραγματοποιούμε στους ασθενείς μας μελέτη κατάποσης με εύκαμπτο ινοπτικό ενδοσκόπιο συνδεδεμένο με ειδική κάμερα και αποτυπώνουμε τα διαγνωστικά μας ευρήματα σε φορητό υπολογιστή με ψηφιακή μορφή. Η εξέταση αυτή είναι εύκολη, γρήγορη, χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον ασθενή. Χορηγούνται διάφορα είδη τροφής και υγρών και εκτιμώνται τα στάδια της κατάποσης. Εκτιμάται η κατάποση τόσο κινητικά, όσο και αισθητικά. Έτσι η θεραπευτική παρέμβαση που ακολουθεί είναι άμεση, γρήγορη και αποτελεσματική».
Και ο κ. Ζηκόπουλος κατέληξε: «Τα κλινικά αποτελέσματα που καταγράφουμε καθημερινά μας δικαιώνουν. Μοιραζόμαστε με τους ασθενείς μας και τους δικούς τους τη χαρά να επιτυγχάνουμε βελτίωση ή/και ίαση των διαταραχών κατάποσης, ώστε να απολαμβάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να ζουν με αξιοπρέπεια».

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κοινωνικό Μήνυμα – ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΤΕ ΑΥΓΑ, ΟΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!!!

Με αφορμή την παραδοσιακή πασχαλινή έξοδο των εκδρομέων, οι άνθρωποι του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ και του φιλανθρωπικού Σωματείου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ με χιούμορ και αγάπη μας υπενθυμίζουν και μας συμβουλεύουν για όλα όσα πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε, πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας και όταν οδηγούμε. «Δεν θέλουμε να σας γνωρίσουμε ως ασθενείς μας», επισημαίνουν στο καλαίσθητο έντυπο που διένειμαν σε κεντρικά σημεία του Λεκανοπεδίου.
Στόχος της κοινωνικής αυτής παρέμβασης είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την οποία, όπως επισημαίνουν, θεωρούν την καλύτερη θεραπεία!
Δυστυχώς είναι γνωστή, λίγο ή πολύ σε όλους μας, η δυσάρεστη ή και τραγική εμπειρία ανθρώπων που υπέστησαν εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων και χάρη στις ιατρικές και θεραπευτικές υπηρεσίες του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, κατάφεραν να επανενταχθούν οικογενειακά, επαγγελματικά και κοινωνικά. Ατυχήματα που μπορούν να αποφύγουν, όσοι ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές:
Πριν ξεκινήσετε:
  1. Ελέγξτε την γενική κατάσταση του αυτοκινήτου σας.
  2. Δέστε τις ζώνες ασφαλείας.
  3. Βάλτε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα ή στο ειδικό κάθισμα, πάντοτε με ζώνη ασφαλείας.
  4. Φορέστε το κράνος σας όταν οδηγείτε δίκυκλο.
Όταν οδηγείτε:
  1. Μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας.
  2. Μην κάνετε επικίνδυνα προσπεράσματα.
  3. Κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας.
  4. Μην καταναλώνετε οινοπνευματώδη.
Με τις ευχές για «Καλό Ταξίδι, Καλό Πάσχα και Καλή Επιστροφή», το φυλλάδιο αυτό βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ www.anaplasi–rehab.gr και μπορεί καθένας να το εκτυπώσει ή/και να το μοιράσει ηλεκτρονικά στους φίλους του.